Review Powerbanks

In deze test vergelijk ik TP-Link TL-PB10400, RugGear RG 100 en LT91029 (nieuwjaarsgift van onze club)

Een Powerbank is een draagbare accu waarmee u een toestel kan opladen en of onderweg bijladen.
Bij het gebruik van de powerbank (of is het tanks?) in deze vergelijking, houd ik het op accu's, wat ze in feite zijn.

TP-Link TL-PB10400 werd aangekocht bij T-media Schelle. Prijs: €30. http://shop.tmediashop.be
De capaciteit is duidelijk uit het typenummer, namelijk 10400mAH
Hij heeft een ingang via micro USB en twee uitgangen van respectievelijk 1000mA en 2000mA. Ook beschikt dit toestel over een led-indicator om weer te geven hoeveel er nog rest en een kleine zaklamp welke beide door middel van dezelfde toets worden bediend.
Kort drukken geeft de led 's weer en langer drukken de zaklamp. Terug lang drukken om deze lamp uit te schakelen.

 

RugGear RG100 komt van CoolBlue, prijs €119. https://www.pdashop.be/product/507237/category-196155/ruggear-rg100-zwart.html
Een kleine verduidelijking, de RugGear is een Dual-sim-GSM met mogelijkheden zoals bij een smartphone, via een eigen OS. Ds geen Android.
Capaciteit: 2400mAh
RugGear RG 100 heeft een micro-USB om op te laden en een standaard USB beschikbaar om andere toestellen op te laden. De zaklamp word bediend via een toets aan de zijkant en heeft vier verschillende modi. Namelijk: lamp, krachtige lamp, flitslamp en stroboscoop-werking. Wanneer je de zaklamp gebruikt moet je om uit te schakelen, telkens het hele menu doorlopen. Dit is wel jammer omdat er ruimte is om de bediening te implementeren via twee toetsen.
Omdat dit een GSM is om te gebruiken op de werkvloer, zijn alle openingen afgedekt door middel van rubberen doppen.
Later zal ik een review schrijven over deze GSM.

De LT91029 was het nieuwjaarscadeau van vorig jaar van onze club en dus gratis.
Capacitieit: 2200mAH.
De LT91029 is niets anders dan een accu, met een oplaadpoort via micro USB en een uitgang van 1000mA via standaard USB. De werking is bekend bij de leden van onze club. Opladen geeft rood licht weer en als het opladen klaar is, groen.

 

In het dagelijkse gebruik.

Het opladen van de toestellen kan via de USB-poort van de computer. Via de laptop zou ik het persoonlijk niet doen. Beter is gebruik te maken van de lader van uw GSM, smartphone of enig andere lader die minimum 500mA levert. Let op met zogenaamde laders die 2000 mA doorduwen want dit zou accu's kunnen beschadigen. Het is beter, tussen 500mA en 1000mA te blijven.

De meeste laders die worden meegeleverd zijn trouwens 1000mA zoals bij de RugGear RG 100.

Het opladen van de accu in de smartphone en de GSM gaat bij de TP-Link zonder enig probleem en voor mijn Alcatel OneTouch 8OO8D gebruik ik de 2000 mA-poort die de smartphone dan op redelijke tijd vol krijgt. Meer dan tweemaal is mogelijk. Dit hangt natuurlijk af van hoeveel er restte alvorens op te laden maar je laadt natuurlijk niet als er nog voldoende capaciteit aanwezig is. De RugGear RG 100 laad ik op via de 1000 mA-poort van de TP-Link zodat deze GSM dan ook minstens driemaal tot viermaal kan opgeladen worden, iets kleinere accu in deze GSM dan de Alcatel.

De LT91029 laadt de RugGear RG 100 een maal op waarbij de laadpoort van de accu van de LT handwarm wordt. Dit is bij de Alcatel wel anders,deze laadpoort van de LT wordt veel te warm, zelfs niet meer aanraakbaar op het metalen gedeelte van de kabel, zodat ik het bij gebruik moet controleren om op tijd het laden te stoppen. Zou bij deze wijze van opladen de LT91029 stuk gaan? Dat kan ik niet zeggen, maar ik ben toch gestopt om de LT te gebruiken voor de Alcatel.
Ik heb verschillende kabels: korte, lange andere merken geprobeerd maar vond geen verschil.

Het laden van de Alcatel door de RugGear RG 100 gaf ook geen enkel probleem, bij dit gebruik van de GSM als Powerbank moet je er natuurlijk rekening mee houden dat je dan je GSM minder lang kan gebruikt worden.

Clonclusie.

Voor langere werktijd van uw toestel is een Powerbank een nuttig instrument, voorkeur is wat u verlangt veel capaciteit of draagbaarheid.

Roger De Pauw.
Werkgroep hardware/Linux.

Lees ook zijn andere reviews