monitor logo
www.monitorniel.be
jaargang 11 | nummer 91 | mei 2015

1. Enkele mededelingen

  • Je kan de speelplaats van de GBS aan de Veldstraat niet meer als parkeerplaats gebruiken. Men heeft nl. een paaltje geplaatst voor de eerste poort. Officieel mocht de speelplaats trouwens niet gebruikt worden als parkeerplaats maar het werd telkens oogluikend toegestaan.
    Achter de refter zijn er voldoende nieuwe parkeerplaatsen gecreëerd.
  • Wij vragen aan de leden de school niet te betreden zonder aanwezigheid van iemand van het bestuur (Gerda, Jhonny of Patrick) !! Alvast bedankt.
  • In mei en juni zijn er geen zaterdagse clubbijeenkomsten.

2. Open clubactiviteiten in mei

  • Op maandagen 11 en 18 mei kan je vanaf 19u00 met al je excelproblemen terecht op het vragenuurtje van de werkgroep Excel.
    Hiervoor is geen basiskennis vereist.
    Ondertussen wordt uiteraard sites.google.com/site/monitorniel, de website die speciaal door Paul Van Reeth, één van de coördinators van deze werkgroep, ontwikkeld werd, voortdurend met tips en trucs aangevuld.
  • De Linux Users Group Monitor Niel komt ook op maandagen 11 en 18 mei van 19u tot 22u30 bijeen. Je kan bij hen terecht met vragen over de Ubuntu of Mint. Maar ook voor problemen met andere Linux releases wordt een oplossing gezocht.
    Zij hebben ook een website die specifiek voor deze werkgroep ontwikkeld is: http://users.telenet.be/linuxwerkgroep.
    Je kan je vragen ook steeds kwijt op linux.users.group @monitorniel.be.
  • Jef Claes en Jhonny Van Dam staan, vanaf 19u30, ter beschikking van diegenen die nog vragen hebben over het thema van de zaterdagse werkgroep "Absolute beginners".
    Ook op andere absolute beginnersvragen zullen zij trachten een antwoord te geven.
  • Na de invasie van de laptop volgt de invasie van de tablet pc.
    De werkgroep Pret met de Tablet is opgericht om de in's en out's van dit nieuwe medium te leren kenen. Voor alle duidelijkheid: er wordt geen les gegeven maar het is de bedoeling dat je van elkaar leert.
    Interesse? Kom op 11 en 18 mei vanaf 19u30 gerust af naar de refter van de GBS, Veldstraat 1 te Niel

Je kan natuurlijk nog steeds met je eigen pc of een pc van de club op het internet surfen, een babbeltje slaan, ervaringen uitwisselen, vragen stellen … het kan allemaal in de refter van 19u tot 22u30.

3. Wablinux?

De rubriek waarin Peter Malaise, een linux-adept, de achtergronden van Linux wat meer belicht.

Gaat Linux weldra failliet?

Geen paniek, het is maar een retorische vraag... maar wel eentje die ik al dikwijls kreeg. 'Allemaal goed en wel, die Linux, maar wat als die failliet gaat?'
Tja, om failliet te kunnen gaan moet je eerst een 'natuurlijke persoon' zijn, zoals U en ik, of een 'rechtspersoon', zoals een bedrijf. 'Linux' is geen van beide. Nog sterker: strikt juridisch bekeken bestáát 'Linux' helemaal niet!

Hoe kan dat nu?

We gebruiken de naam 'Linux' als een verzamelnaam, een containerbegrip. We kennen vergelijkbare begrippen in heel andere gebieden: we spreken over een 'bic' wanneer we een balpen bedoelen. Die naam is een gepatenteerde merknaam, maar het begrip is zo wijd verspreid geraakt dat de firma in kwestie niet geneigd is om juridische acties te ondernemen, tenzij u bijvoorbeeld ook een balpen onder die naam wil uitbrengen.
Het is een beetje geluwd nu, maar vroeger spraken vele mensen over hun 'parker' als ze hun vulpen bedoelden, of hun 'kodak' als ze hun fotoapparaat aanwezen. Het gebruik heeft zich in alle stilte verplaatst naar de computerwereld. We spreken over een 'word'-document, ook al is dat helemaal niet met het gelijknamige programma van een groot bedrijf uit Silicon Valley gemaakt. En we gaan een 'powerpoint' geven als we een presentatie bedoelen, we 'googelen' voor informatie en vele camerabeelden worden 'gephotoshopt'.

Als tegenhanger van de gesloten, commerciële software van Microsoft en Apple (die wél failliet kunnen gaan) is de beweging voor open software ontstaan en die heeft later de naam 'Linux' gekregen. Het is dus een beweging en geen bedrijf.
AT&T-Bell ontwikkelde het open UNIX Operating System (1969). Bell begon dat daarna te verkopen als een gesloten, commercieel systeem. Dat vond de programmeur Richard Stallman maar niks: hij ontwierp het GNU-project als een open, niet-commerciële tegenhanger met vrije software (1986 ). 'GNU' is een zogenaamd recursieve, een zichzelf herhalende term: 'Gnu is Not Unix' (ziet U hem?). Stallman richtte ook de Free Software Foundation op en bedacht de General Public License of GPL (1986). Daardoor kan iedereen vrij gebruik maken van de software, ze kopiëren of ze veranderen, zolang hij maar dezelfde voorwaarden aanhoudt.
Stallman had rond die tijd al heel wat onderdelen van een OS zoals we dat nu kennen – maar nog geen 'kernel', de noodzakelijke motor van een systeem.
Daarmee kwam Linus Torvalds op de proppen, toen hij student was aan de universiteit van Helsinki (1991). Hij noemde zijn kernel 'Linux', aaneen gebreid uit 'Linus' en 'Unix'. Hij gebruikte alle vrije software uit het GNU-project - en het huidige 'Linux' was geboren.
Stallman is over die naamgeving niet zo enthousiast: volgens hem zou het eerlijker zijn om over GNU/Linux te spreken, maar we moeten toegeven dat 'Linux' beter in de mond ligt.

Dit 'Linux' is als computersysteem geen eigendom van een persoon of een organisatie, ook niet van Stallman of van Torvalds. Linux is een vrije samenwerking tussen tienduizenden mensen verspreid over de hele wereld. Er is wél een strikte hiërarchie, met programma- en projectverantwoordelijken die voor een bepaalde tijd die verantwoordelijkheid dragen, en met regels voor de stabiliteit, de compatibiliteit en het gebruiksgemak van de programma's. Daar zit meteen ook het grote verschil met freeware : dat is wel vrije software in de zin dat je er niet moet voor betalen, maar regels of toezicht zijn er niet.

Met andere woorden: nee, Linux gaat niet failliet, het kán niet failliet gaan omdat het is gedecentraliseerd, niemand is er eigenaar van. Het is een beetje zoals in de landbouw: de hele mensheid is eigenaar van het originele zaadgoed, iedereen kan vrij nieuwe variëteiten ontwikkelen.
Als er met Linux ergens iets misloopt – en dat gebeurt meer dan eens – staan er doorgaans andere mensen klaar om het over te nemen.
Een voorbeeld ter illustratie. Vele computergebruikers, ook buiten Linux, hebben gewerkt of werken nog met het kantoorprogramma OpenOffice . Dat was eigendom van de IT-firma Sun, die het gratis ter beschikking stelde. Vele Linuxers vonden dat redelijk verdacht, want wat kon daarvan de bedoeling zijn, zeker als men vaststelde dat Sun nauwelijks iets verder ontwikkelde? Het programma raakte steeds meer achterop en op een goede dag werd Sun gekocht door Oracle, de gigant van de databanken. Ook dáár werd OpenOffice stiefmoederlijk behandeld, tot enkele programmeurs er genoeg van hadden en er een fork van maakten (een fork is een afgeleid programma). Dat kon, omdat OpenOffice onder de regels van de General Public License (GPL) valt. Ze richtten een vzw op (The Document Foundation), haalden alle rommel uit het programma, begonnen alles bij te sturen en te verbeteren. Het resultaat?
We kennen het vernieuwde pakket nu als LibreOffice, het is niet meer in handen van een commercieel bedrijf, er zit een sterke community achter, het wordt verder ontwikkeld, het werkt op alle platformen, het is veruit de beste 'office suite' die er momenteel bestaat – en het is nog altijd gratis te downloaden. Het open formaat waarin de documenten bewaard worden, Open Document Text of ODT, wordt door steeds meer landen verplicht gesteld als formaat voor archivering, naast de andere open formaten HTML, PDF en JPG. Dat zal er voor zorgen dat U documenten in de toekomst nog kan openen.

Peter Malaise

Er is geen enkele financiële of commerciële relatie tussen de auteur of de Computerclub Monitor Niel en de in de teksten vermelde bedrijven of merken.

4. Hints & Tips

  • Je kan vandaag niet meer online gaan zonder dat je surfgedrag door tientallen bedrijven en organisaties in kaart wordt gebracht. Daarom geven we tien nuttige tips om je privacy online beter te beschermen.
    Leest het volledige artikel op Clickx.be
  • Wanneer je Windows heb opgestart, dan zijn er vaak tientallen services actief – de meesten afkomstig van Windows zelf. Niet alle services zijn echter (even) belangrijk of noodzakelijk en niet alle services hoeven automatisch met Windows te worden opgestart. Een degelijk en optimaal servicebeheer is echter niet zo eenvoudig, maar Easy Service Optimizer biedt je wel stevige hulp.
    Leest het volledige artikel op Clickx.be

  • Je wilt enkele foto's op posterformaat afdrukken. Nu kan je die natuurlijk ‘opblazen' met een of andere fotobewerkingstool, maar dan is de kans groot dat je printer protesteert: de afdruk past niet op de voorziene bladspiegel! Easy Poster Printer maakt het hele proces veel makkelijker: je selecteert je foto, je duidt het gewenste formaat aan en de tool splitst het beeld netjes over x aantal pagina's uit.
    Lees het volledige artikel op Clickx.be
  • Je kan vandaag niet meer online gaan zonder dat je surfgedrag door tientallen bedrijven en organisaties in kaart wordt gebracht.
    Lees het volledige artikel op Clickx.be
  • Omdat de makers van gratis software toch ook wat willen verdienen, wordt tijdens de installatie van hun programma's nogal eens onzinnige, irritante en vaak lastig te verwijderen malware (regcleaners, toolbars etc.) aangeboden. Het vraagt dan ook een grote mate van alertheid om te voorkomen dat de computer tijdens de setup op slinkse wijze wordt vervuild met allerhande rommel!
    Lees het volledige artikel op Schoonepc.nl

Wanneer jullie zelf hints & tips hebt die het computeren minder frusterend maken, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be.

5. Pret met de tablet?

  • Ondanks dat Android 5.0 Lollipop nog maar amper in het wild te bespeuren is, stoomt Google de uitrol van Android 5.1 Lollipop al klaar. Dat maakt het bedrijf bekend in een blogpost .
    Lees het volledige artikel op Clickx.be
  • Als je een document wilt openen of een handeling uit wilt voeren op je Android tablet waarvoor je meerdere apps hebt geïnstalleerd krijg je de keuze welke app je wilt gebruiken. Het is ook mogelijk om een applicatie als ‘standaardwaarde' in te stellen, waardoor je in de toekomst altijd dezelfde app gebruikt voor die taak of voor het openen van dat type document. Maar hoe deselecteer je deze default applicatie?In deze Android-tip leggen we je uit hoe je de standaardwaarde kunt selecteren en uit kunt zetten.
  • Snapseed van Google is al jaren een top fotobewerking. Met de nieuwe versie 2.0 wordt het allemaal nog wat beter. Er is een overzichtelijke opgefriste interface, 5 nieuwe filters, je kan beter retoucheren, kopiëren van bewerkingen van de ene naar de andere foto, enz.
    Snapseed is gratis voor iOs en Android en te downloaden in de respectievelike winkels.
  • Heb je een e-mail ontvangen dat je opslagruimte bij iCloud bijna vol is? Dan wordt het tijd om eens goed op te ruimen en zo ruimte vrij te maken. Tenzij je extra ruimte wilt kopen, natuurlijk. Opruimen is niet moeilijk, want je zult zien dat er veel onnodige data wordt opgeslagen. Hoe je dit doet, lees je in deze iPad tip!
  • Wanneer je op je iPhone of iPod Touch veel webpagina's actief heb dan kun je deze afsluiten door op het kruisje te tappen in het overzicht, het kan echter veel eenvoudiger. Open Safari en tap op de 2 vierkantjes in de navigatiebalk. Onmiddellijk wordt het overzicht geopend en kun je door met één vinger van rechts naar links te vegen over de pagina hem snel verwijderen. Een handeling die net iets minder preciesheid vraagt dan het afsluiten via het kruisje.
  • De tablet is steeds populairder en wordt steeds vaker en langer gebruikt. Op het werk en in het privéleven is de tablet-computer doorgedrongen. Met alle risico's van dien. De vele voordelen van de tablet brengen ook enkele nadelen met zich mee. Een daarvan is RSI door het verkeerd gebruik van de tablet. Hier volgen 5 tips om dit te voorkomen

Wanneer jullie zelf leuke apps hebt, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be

7. World Weird Web

  • Een nieuwe, en erg verslavende, online tool van Microsoft zegt aan de hand van je foto hoe oud je eruit ziet. Het opzet van How-old.net is eenvoudig: upload een foto en je krijgt een schatting van de leeftijd van alle personen die op de foto staan. Heel leuk om even te kijken hoe oud u er zelf uitziet maar uiteraard is het veel leuker om te testen met andere personen.
    Doe zelf de test
  • De hoogtechnologische snufjes van het superheldencollectief The Avengers laten het nooit afweten, denkt u? Mis: het YouTube-kanaal pixelspersecond toont de onverbloemde waarheid.
    Bekijk het filmpje
  • Altijd al willen weten of uw favoriete film nu écht zo'n lomp massavermaak is als men u ooit wijsmaakte? Of wordt uw uitverkoren prent toch enkel gesmaakt door de fijnproevers slash pretentieuze critici? Wonder no longer: de Pretentious-o-Meter lost het mysterie voor u op.
    Pretentious-o-Meter
  • Je hebt waarschijnlijk al eens met Google Maps gewerkt. Misschien heb je Google Earth, de 3D-wereldkaart op je computer staan. Van die Google Earth bestaat er ook een Pro versie voor de zakenwereld met meer mogelijkheden. Sinds kort is die gratis. Je download de Pro versie via http://www.google.com/intl/nl/earth/download/gep/agree.html. Nadat je Earth Pro hebt geïnstalleerd, simpel dubbelklikken op het exe-bestand heb je nog wel een licentiecode nodig. Vul je e-mailadres in en gebruik de code GEPFREE. Na een klik op OK zet Google Earth Pro een wereldbol voor je neus.

Wanneer jullie bij het surfen op leuke, rare of interessante sites en/of filmpjes stoten, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be

9. Noteer alvast in je agenda.

  • In mei en juni juni zijn er geen zaterdagse clubbijeenkomsten.
  • maandag 8 juni 2015 open clubbijeenkomst - werkgroep Excel - Linux Users Group Monitor Niel - Werkgroep Absolute beginners - Werkgroep Pret met de Tablet
  • maandag 15 juni 2015: open clubbijeenkomst - werkgroep Excel - Linux Users Group Monitor Niel - Werkgroep Absolute beginners - Werkgroep Pret met de Tablet

De ge-update agenda vind je op www.monitorniel.be

10. Archief

Vorige edities van dit Monitior Magazine Light vind je in het archief.

Deze Monitor Magazine Light Digitaal ontvang je omdat je lid bent van Computerclub Monitor Niel.
Wens je deze nieuwsbrief niet meer te ontvangen schrijf je dan hier uit.

Wanneer je denkt dat er iemand in deze nieuwsbrief geïnteresseerd is, laat het ons dan weten.
Opbouwende kritiek kan je er eveneens kwijt.
info@monitorniel.be