monitor logo
www.monitorniel.be
jaargang 13 | nummer 104|maart 2017

1. Enkele mededelingen

 • Je kan de speelplaats van de GBS aan de Veldstraat niet meer als parkeerplaats gebruiken. Achter de refter zijn er voldoende nieuwe parkeerplaatsen gecreëerd.
 • Wij vragen aan de leden de school niet te betreden zonder aanwezigheid van iemand van het bestuur (Gerda, Jhonny of Patrick) !! Alvast bedankt.

2. Nieuws van de gemeente Niel - Niel in 1 app

Niel heeft sinds kort een eigen mobiele applicatie. De gratis Niel-app bundelt informatie van de gemeentediensten, Nielse handelaars én verenigingen in één praktische app. Via de app vind je ook alle evenementen die plaatsvinden in Niel.

Het interessantste gedeelte van deze app is het verenigingen gedeelte.
Via de Niel-app kunnen we jullie sneller van onze activiteiten op de hoogte brengen en die kan je dan ineens downloaden in je persoonlijke agenda op je smartphone. Je kan een vraag stellen en je kan de agenda raadplegen.
Je hoeft trouwens geen inwoner van Niel te zijn om deze app te gebruiken.

Dus… alleen maar voordelen, de app is gratis en u hebt het gemeentebestuur en de computerclub steeds bij de hand.
Je kan de Niel-app gratis downloaden in de App Store (Apple) en Google Play Store (Android) via het zoekwoord ‘Niel'. Voorlopig werkt de app alleen nog maar goed op een smartphone.

3. Lidmaatschap

Reeds 60 personen hebben hun lidmaatschap van Computerclub Monitor Niel vernieuwd. Waarvoor dank. Het bewijst dat we er nog steeds in slagen om absolute beginners en experts samen te brengen zodat ze elkaar helpen bij computerproblemen.
Ben je het dit in de drukte van de feesten en recepties vergeten, dan kan dit nog steeds op de clubavonden, via de website of via het rekeningnummer BE63 1440 5594 2408, Eerste Meistraat 35, 2845 Niel met vermelding van 'Lidmaatschap Computerclub Monitor Niel' tot eind maart.
Na deze datum zien wij ons genoodzaakt u uit ons ledenbestand te verwijderen.

4. Bijeenkomsten werkgroepen en open clubavonden

 • Op zaterdag 4 maart 2017 komen, vanaf 9u00, de leden van de werkgroep Excel bij elkaar om samen excelproblemen op te lossen.
  Op maandagen 13 en 20 maart 2017 kan je vanaf 19u30 ook met al je excelproblemen terecht op het vragenuurtje van de werkgroep Excel.
  Heb je een vraag dan kan je deze reeds stellen via werkgroep.excel@monitorniel.be.
 • Louis Bertels gaat in de werkgroep absolute beginners van zaterdag 4 maart reisjes plannen met het openbaar vervoer.
  De workshop vindt van 10u tot 12u plaats in de videoklas.
  Op maandagen 13 en 20 maart 2017 trachten Louis Bertels, Jhonny Van Dam en Jef Claes vanaf 19u30, een antwoord te geven op absolute beginnersvragen.
 • De Linux Users Group Monitor Niel gaat nog steeds verder met het ontrafelen van de geheimen van Linux. Roger De Pauw, François De Jonghe en Patrick Craenen leiden deze groep in goede banen.
  Er wordt wel het meeste gewerkt met Ubuntu (http://ubuntu-be.org) en Mint (www.linuxmint.com) maar ook de andere releases komen aan bod.
  Je kan hen op zaterdag 4 maart van 9u00 tot 13u00 en op maandagen 13 en 20 maart vanaf 19u30 aan de slag zien.
  De Linux Users Group Monitor Niel heeft ook een website die specifiek voor deze werkgroep ontwikkeld is: http://users.telenet.be/linuxwerkgroep.
  Heb je dringende problemen surf dan naar http://forum.ubuntu-nl.org/index.php.
  Dit is het beste (Nederlandstalige) forum voor Ubuntu, François De Jonghe is daar actief, en men is daar met hulpverlening constant en héél vlug.
  Je kan je vragen ook steeds kwijt op linux.users.group@monitorniel.be
 • Na de invasie van de laptop volgde de invasie van de tablet pc.
  De werkgroep Pret met de Tablet is opgericht om de in's en out's van dit nieuwe medium te leren kenen en komt op maandagen 13 en 20 maart vanaf 19u30 bijeen. Voor alle duidelijkheid: er wordt geen les gegeven maar het is de bedoeling dat je van elkaar leert.

Al deze bijeenkomsten vinden plaats in de gemeentelijke basisschool aan de Veldstraat in Niel.
Je kan natuurlijk nog steeds met je eigen pc of een pc van de club op het internet surfen, een babbeltje slaan, ervaringen uitwisselen, vragen stellen … het kan allemaal op bovenvermelde clubactiviteiten.

5. Thema-avond Faststone - 20 maart 2017

Op algemene aanvraag gaat Jos Du Lion de gratis fotobewerker Faststone nogmaals onder de aandacht brengen.
FastStone Image Viewer is een zeer gebruikersvriendelijk en overzichtelijk programma om foto's te bekijken, beheren en snel te bewerken. Een van de beste programma's in zijn soort.
Met FastStone Image Viewer kunt u foto's en afbeeldingen op uw pc handig beheren en bekijken. U kunt slideshows maken van groepen afbeeldingen waar u zelfs muziek onder kunt zetten!
Ook kunt u enkele eenvoudige bewerkingen op foto's uitvoeren, zoals: vergroten, verkleinen, bijsnijden, roteren, kleurcorrectie en rode ogen correctie. Verder kunt u foto's aan elkaar plakken om een panoramafoto te maken.
FastStone Image Viewer biedt de mogelijkheid om plaatjes te converteren naar andere bestandsindelingen (ook batch conversie). Ondersteund worden onder andere: JPEG, JPEG2000, TIFF, GIF, PCX, BMP, PNG en TGA.
Deze gratis thema-avond vindt plaats op maandag 20 maart vanaf 19u30 in de videoklas van de GBS, Veldstraat in Niel.

6. Reviews van de leden

Op de algemene vergadering kwam Roger De Pauw met het voorstel om een review te schrijven over een pas aangekochte computer, smartphone, tablet of programma. Wanneer je je geroepen voelt zo'n recensie te schrijven, kan je dit steeds sturen naar redactie@monitorniel.be.
Roger vergelijkt deze maand 3 powerbanks. Lees ook zijn andere reviews.

7. Hints & Tips

 • Ten opzichte van enkele jaren geleden is het internet een stuk sneller geworden. Toch hebben mensen nog regelmatig het gevoel dat hun verbinding traag werkt. Om te achterhalen of je gevoelens op waarheid berusten, kan je gebruik maken van Network Speed Test. De tool van Microsoft meet de download- en uploadsnelheid van je verbinding, waardoor je kan nakijken of je wel degelijk vertragingen ervaart.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Soms heeft een bestand in Windows een te grote naam om te verwijderen. Vervelend, zeker wanneer je die naam niet altijd kan aanpassen. Gelukkig bestaat er een achterpoortje.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Er is heel wat software die mee met Windows opstart. En alles wat mee opstart met Windows vertraagt.de opstarttijd van je computer. Zeker bij oudere systemen geldt de regel: hoe minder, hoe beter. WhatINStartup lost dit op.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • TrayConizer minimaliseert je programma's in de rechterbenedenhoek bij de taakbalk zodat de startbalk vrijblijft voor andere programma's.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Tegenwoordig worden computers niet meer geleverd met een dvd met een Windows-installatie. Die heb je in principe nooit nodig, maar wanneer het noodlot toeslaat, is het wel handig om iets achter de hand te hebben. Eén oplossing: ISO-bestanden.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be

Wanneer jullie zelf hints & tips hebt die het computeren minder frusterend maken, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be.

8. Pret met de tablet?

 • In iOS10 zit een functie die je toelaat de camera van je iPhone als vergrootglas te gebruiken. De functie is met name handig voor mensen die hun leesbril wel eens vergeten mee te nemen.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Een camera die slim genoeg is om beweging te detecteren, je een e-mail met beelden te sturen, een push-notificatie te sturen naar je smartphone en op de koop toe een alarm te laten afgaan hoeft niet duur te zijn. Sterker nog: je hebt waarschijnlijk een exemplaar in je broekzak zitten. Met Salient-Eye verander je een smartphone gratis in een volledig functioneel alarmsysteem.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Google maakt het mogelijk om snelkoppelingen aan je Androidtelefoon toe te voegen, waardoor je een belangrijke map met een enkele klik kan openen op het startscherm van je smartphone.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Voor je er erg in hebt, heb je een archiefkast gevuld met belangrijke documenten. Met behulp van de juiste technologie kan je papier volledig uit je leven verbannen.
  Lees het volledige artikel op Clickx.be
 • Android-apps en -games kunnen ook buiten Google Play om worden geïnstalleerd via het bestandstype APK.  Want hoewel de meeste mensen apps installeren via Google Play, zijn er ook genoeg  apps die nog niet in de  app-winkel staan.
  Lees het volledige artikel op androidPLanet.nl
 • Heb jij het idee dat je de accu van je Android-toestel veel te snel leegloopt, maar geen idee wat je ertegen kan doen? Geen nood!
  Lees het volledige artikel op androidPlanet.nl

Wanneer jullie zelf leuke apps hebben, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be
Hou wel in het achterhoofd dat je alle tips en trucs op eigen risico doet en Computerclub Monitor niet verantwoordelijk is voor eventueel dataverlies.

8. World Weird Web

 • De Japanse fotograaf Hot.kenobi wendt zijn rijke fantasie aan om actiefiguurtjes in levensechte situaties te plaatsen. Het eindresultaat zijn deze kiekjes, die recht uit de stripverhalen van Marvel of DC lijken te komen. Rare jongens, die Japanners!
  Bekijk de foto's
 • Sinds de uitvinding van de smartphone verkeert onze jeugd meer in de virtuele dan de reële wereld. Nostalgisch kijken we dan ook terug naar de tijden waarin onze jeugd nog gewoon dolle pret had in openlucht. Pink samen met ons een traantje weg bij het bekijken van de foto's uit de oude doos.
  Bekijk de foto's
 • Klassieke schilderkunst heet niet geheel zonder reden 'klassiek'. De klassieke opvatting van schoonheid gaat in dergelijke schilderijen hand in hand met een gedateerde stijl en dito onderwerpen. Toch hoeven zulke werken niet per se irrelevant te zijn. Grafisch vormgever Alexey Kondakov wist een reeks klassieke werken te recycleren en plaatste ze in een hedendaagse, stedelijke context. Hangmuzes bij de nachtwinkel en rubensiaanse vrouwen op de bus, je zult het maar tegenkomen.
  Bekijk de foto's
 • De Homo Flandrien staat elke dag uren in de file om op zijn werkplek te geraken, werkelijk verbazingwekkend. Sir Allistair bericht hierover.
  Bekijk het filmpje

Wanneer jullie bij het surfen op leuke, rare of interessante sites en/of filmpjes stoten, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be

9. Noteer alvast in je agenda.

 • zaterdag 1 april: open clubbijeenkomst - werkgroep Excel - werkgroep Absolute beginners - Linux Users Group Monitor Niel
 • maandag 10 april : open clubbijeenkomst - werkgroep Excel - werkgroep Absolute beginners - Linux Users Group Monitor Niel - werkgroep Pret met de Tablet
 • maandag 17 april: geen clubbijeenkomst - Paasmaandag

De ge-update agenda vind je op www.monitorniel.be

10. Archief

Vorige edities van dit Monitior Magazine Light vind je in het archief.

Deze Monitor Magazine Light Digitaal ontvang je omdat je lid bent van Computerclub Monitor Niel.
Wens je deze nieuwsbrief niet meer te ontvangen schrijf je dan hier uit.

Wanneer je denkt dat er iemand in deze nieuwsbrief geïnteresseerd is, laat het ons dan weten.
Opbouwende kritiek kan je er eveneens kwijt.
info@monitorniel.be