monitor logo
www.monitorniel.be
jaargang 16 | nummer 127|november-december 2020

1. Mededeling i.v.m. de coronamaatregelen

We hopen dat jullie nog steeds gezond en wel zijn.
Zoals jullie al weten is, door de coronamaatregelen van onze regering, het hele land in een semi-lockdown gedompeld. En dat vieze beestje heeft er ook voor gezorgd dat er voor de scholen code oranje geldt, waardoor we nog steeds de GO! Basisschool De Parel niet mogen betreden.
We hopen dat we in januari 2021 onze eerste bijenkomst te kunnen houden.
Bedankt voor uw begrip en hoop doet leven.

Wil je algemene info over het Coronavirus en de nieuwe maatregelen surf dan naar: www.info-coronavirus.be/nl/
Voor nieuwsupdates ga je naar www.vrtnws.be.
De specifieke maatregelen voor de gemeente Niel vind je op www.niel.be .
Op https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/03/12/misleidendeinfoopsocialemedia/ kan je checken of de berichten die op sociale media, via sms, mail en WhatsApp over het coronavirus circuleren al dan niet die niet altijd waar zijn.

Hou het gezond.

a

2. Lidmaatschap

We hebben besloten om het reeds betaalde lidgeld in 2020 te verlengen tot 1 januari 2022.
Dit betekent dat wij in 2021 geen lidgeld zullen vragen aan de leden die betaald hebben in 2020.

3. Nieuws van de gemeente Niel - Niel in 1 app

Een ander infomatiekanaal is de Niel-app. Deze gratis app bundelt informatie van de gemeentediensten, Nielse handelaars én verenigingen. Via de app vind je ook alle evenementen die plaatsvinden in Niel en in deze coronatijden de maatregelen van de overheid en deze specifiek voor de gemeente Niel.

Het interessantste gedeelte van deze app is het verenigingen gedeelte.
Via de Niel-app kunnen we jullie sneller van onze activiteiten op de hoogte brengen en die kan je dan ineens downloaden in je persoonlijke agenda op je smartphone. Je kan een vraag stellen en je ka ( fv n de agenda raadplegen. Nu kunnen we ook dit kanaal gebruiken om jullie op de hoogte van de verdere ontwikkelingen te houden.
Je hoeft trouwens geen inwoner van Niel te zijn om deze app te gebruiken.

Dus… alleen maar voordelen, de app is gratis en u hebt het gemeentebestuur en de computerclub steeds bij de hand.
Je kan de Niel-app gratis downloaden in de App Store (Apple) en Google Play Store (Android) via het zoekwoord ‘Niel'. Voorlopig werkt de app alleen nog maar goed op een smartphone.

3. Bijeenkomsten Linux Users Group Monitor Niel

Omdat Linux eigenlijk alleen de kernel is en wat we zien GNU, hebben we besloten de naam van onze werkgroep aan te passen naar GNU/Linux Users Group Monitor Niel.

We komen wel niet fysiek bijeen maar dat wil niet zeggen dat de werkgroep bij de pakken blijft zitten. Ze gaat nog steeds verder met het ontrafelen van de geheimen van Linux. Roger De Pauw leidt deze groep in goede banen en doet dat, samen met Peter Malaise en Karel Van den Bogaert, virtueel via het Skype-alternatief Jitsi.
Op deze bijeenkomst-op-afstand worden er, zoals op de gewone bijeenkomst, tips en trucs uitgewisseld en wordt er uitleg gegeven over nieuwe Linuxprogramma's.
Wanneer je wil deelnemen surf je elke maandag vanaf 19u00 naar meet.jit.si/Linuxwerkgroep, en klik je op de rode telefoon. Er is een webversie van Jitsi Meet die je in je browser kunt gebruiken, maar er zijn ook applicaties beschikbaar voor Windows, OSX, iOS, Android en zelfs Ubuntu of Debian. Vergeet niet je camera en miccrofoon in te schakelen. Let wel op dat er op die avonden enkel Linuxvragen en -onderwerpen worden behandeld.

De website linmonniel.epizy.com/index.htm is van naam veranderd en kan je nu vinden op http://www.gnu-linuxwerkgroep.eu. Hij is speciaal voor de Linux Users Group Monitor Niel ontwikkeld en je vindt er alle gewenste informatie en hulp over de verschillende Linux-distro's.
Heb je dringende problemen die niet kunnen wachten tot de bijeenkomst-op-afstand plaatsvindt? Stuur ze dan naar linux.users.group@monitorniel.be.
Je kan je vragen ook kwijt op http://forum.ubuntu-nl.org/index.php, dit is het beste (Nederlandstalige) forum voor Ubuntu en men is daar met hulpverlening constant en héél vlug.

5. Reviews van de leden

Wanneer je je geroepen voelt een recensie over een pas aangekochte computer, smartphone, tablet of programma te schrijven, kan je dit steeds sturen naar redactie@monitorniel.be.
Roger De Pauw geeft alvast een voorzet met zijn reviews.
Roger volgt ook een aantal vloggers. Wat dat is en wie dat zijn vind je in dit verslag

Ook Peter Malaise, Linuxgebruiker van het eerste uur, heeft zich aan een review gewaagd. Hij bespreekt een Linuxprogramma voor het bijhouden van notities op hiërarchische basis, genaamd Cherry Tree.

6. Hints & Tips

  • We denken allemaal dat we experts zijn in Windows 10, maar zelfs de echte power users kennen niet elk trucje en elke sneltoets. Met deze 4 handige tips bespaar je nog meer tijd.
    Lees het volledige artikel op Techpulse.be
  • Met een blauwlichtfilter kan je ervoor zorgen dat het licht dat je computerscherm uitzendt je bioritme minder in de war stuurt. Zo activeer je het.
    Lees het volledige artikel op Techpulse.be
  • De Oktober 2020 Update van Windows wordt uitgerold. Menno Schoone van Schoone PC somt in volgende video de belangrijkste veranderingen in deze update op.
    Bekijk de video
  • In de loop der tijd kan de schijfruimte ongemerkt volslibben met allerhande software. Zo bevat een nieuw aangeschafte, voorgeïnstalleerde computer vaak al reclamesoftware en andere onnodige applicaties (zoals bloatware of fatware) die veel ruimte in beslag nemen. Ook bij gratis te downloaden software worden vaak onnodige extra's als tools, plug-ins, werkbalken en zelfs malware meegeleverd , dit kan voor een onnodig trage computer zorgen. Gelukkig is daar wat aan te doen!
    Lees het volledige artikel op Schoonepc.nl
  • Microsoft Excel is een handige tool voor het beheer en de verwerking van grote brokken (cijfer)data. Het programma heeft heel wat ingebouwde formules om wiskundige berekeningen met die cijfers uit te voeren. Gelukkig hoef je daarvoor helemaal geen rekenwonder te zijn.
    Lees het volledige artikel op Techpulse.be
  • Windows 10 heeft al een tijdje een app genaamd Jouw Telefoon/Your Phone die geregeld bijgewerkt wordt. Afhankelijk van je smartphone kan je nu heel wat zaken regelen vanaf je pc. .
    Lees het volledige artikel op Clickx.be
  • Wanneer je niet wil dat iedereen zomaar kan meekijken naar wat je doet op internet installeer je best een VPN (dat staat voor Virtual Private Network). Maar wat is een VPN juist is en hoe moet je een VPN gaan installeren en gebruiken?
    Lees het volledige artikel op Clickx.be

Wanneer jullie zelf hints & tips hebt die het computeren minder frusterend maken, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be.

7. Pret met de tablet?

  • Het heeft lang genoeg geduurd, maar Apple heeft Shazam eindelijk rechtstreeks beschikbaar gemaakt in je iOS bediengspaneel. Hoe werkt het?
    Lees het volledige artikel op Techpulse.be
  • Door te praten met Siri kun je heel wat praktische opdrachten uit handen geven. Je vraagt naar het weer, laat de lampen uitschakelen… maar wist je dat je Siri ook een reeks opdrachten kunt laten uitvoeren? Dankzij de app Opdrachten hoef je maar één commando te geven waar Siri een aantal handelingen mee kan uitvoeren.
    Lees het volledige artikel op Clickx.be
  • Heb je een nieuwe iPhone of iPad gekocht? Of voor het eerst een iDevice aangeschaft? Dan moet je deze natuurlijk instellen. Hierbij heb je verschillende mogelijkheden, zo kun je een (iCloud) reservekopie terugzetten of de gegevens overzetten van een oude iPhone of iPad. Ook kun je het apparaat instellen als 'nieuw', ook als je al eerder een iPhone of iPad hebt gehad.
    Lees het volledige artikel op appletips.nl
  • We lezen het allemaal tegenwoordig op internet, onze wachtwoorden zijn niet veilig meer en dien je om de haverklap te wijzigen. Het is natuurlijk ook niet slim een voor de hand liggend wachtwoord te nemen zoals je geboortedatum, de naam van je kinderen, je favoriete vakantieland, enzovoorts.
    Lees het volledige artikel op appletips.nl
  • Back-ups zijn belangrijk, ook voor je Android-toestel. Dat voorkomt namelijk dat je belangrijke gegevens kwijtraakt als jouw smartphone stuk gaat, je het toestel kwijtraakt of als je van smartphone wisselt. Het is mogelijk om een handmatige back-up van je Android-toestel te maken via Google Drive.
    Lees het volledige artikel op Androidplanet.nl
  • Wil je op basis van geluid kunnen horen wat voor soort melding je binnenkrijgt op je Android-smartphone? Dat kan. Je kunt namelijk per app meerdere meldingsgeluiden instellen. In deze tip laten we zien hoe het werkt.
    Lees het volledige artikel op Androidplanet.nl
  • De Google-apps zijn allemaal in een nieuw jasje gestoken. Hoewel deze pictogrammen nu qua ontwerp naadloos op elkaar aansluiten, is niet iedereen er blij mee. Gelukkig is er een manier om de oude vertrouwde Google-stijl terug te krijgen. 
    Lees het volledige artikel op Androidplanet.nl
  • Veel fabrikanten van Android-telefoons hebben de neiging om hun toestellen vol te stoppen met ‘handige' apps. Sommige hiervan, zoals de calculator en geluidsrecorder, kunnen van pas komen, maar er zijn ook genoeg die je waarschijnlijk nooit gebruikt. In de meeste gevallen kun je dit soort vooraf geïnstalleerde apps verwijderen.
    Lees het volledige artikel op Androidplanet.nl

Wanneer jullie zelf leuke apps hebben, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be
Hou wel in het achterhoofd dat je alle tips en trucs op eigen risico doet en Computerclub Monitor Niel niet verantwoordelijk is voor eventueel dataverlies.

8. Nieuws uit Cyberspace

  • Eén van de drie Belgische telecomoperatoren (Telenet, Proximus en Orange Belgium) zou binnenkort wel eens een koopje kunnen doen, want DPG Media heeft onlangs telecomdochter Mobile Vikings te koop gezet. Na een periode van vijf jaar stapt het moederbedrijf van onder andere VTM uit de telecommarkt.
    Lees het volledige artikel op Clickx.be
  • Coronalert zag op 30 september officieel het levenslicht voor het grote publiek. We zijn twee maanden na de release van de applicatie en volgens gegevens van het Interfederaal Comité Testing & Tracing is de app door twee miljoen Belgen gedownload. Dat is, als je de volledige bevolking van ons land neemt, minder dan 1 op 5 mensen. Maar als je enkel de bevolking in rekening zou brengen die een smartphone heeft die de app kan draaien maakt ongeveer één op drie Belgen gebruik van Coronalert.
    Lees het volledige artikel op Techpulse.be
  • Je kan deze Coronalert nog steeds downloaden via de Google Play Store of de Apple App Store. Zoeken naar Coronalert. Je hebt mogelijk al gelezen hoe Coronalert werkt, maar indien niet wordt dit in onderstaand artikel nog eens kort samengevat.
    Lees het volledige artikel op Techpulse.be
  • Er is nieuwe informatie vrijgekomen over het updatebeleid dat Microsoft volgend jaar zal doorvoeren voor Windows 10. Via Windows Central zijn er geruchten dat Microsoft vanaf volgend jaar ondersteuning zal bieden in Windows 10 voor Android-applicaties. Momenteel zouden die plannen nog vaag zijn, maar de website beloofd binnenkort al extra informatie te hebben.
    Lees het volledige artikel op Techpulse.be
  • Het Europees Parlement heeft een resolutie gestemd die ervoor moet zorgen dat elektronica gemakkelijker te repareren is. Vandaag zien we dat smartphones steeds meer uit één geheel bestaan en zo moeilijker te herstellen zijn wanneer één onderdeel beschadigd is. En dat maakt dat de berg elektronisch afval enorm groot wordt. Vorig jaar alleen zou er 12 miljoen ton elektronisch afval gegenereerd zijn in Europa.
    Lees het volledige artikel op Techpulse.be
  • De langverwachte digitale munteenheid Libra, een project van Facebook, zou volgend jaar van start gaan. Mogelijk gebeurt het al in januari, zo meldt de zakenkrant Financial Times op basis van bronnen die bij het initiatief betrokken zijn.
    Lees het volledige artikel op DataNews
  • Telecomoperator Proximus en Delta Fiber hebben een definitieve partnerovereenkomst ondertekend waarin de voorwaarden werden vastgelegd om samen een fibernetwerk in Vlaanderen te bouwen. Doel van de samenwerking is om minstens 1,5 miljoen woningen en bedrijven op glasvezel aan te sluiten.
    Lees het volledige artikel op DataNews

9. World Weird Web

  • Het is moeilijk om een ??idee te krijgen van hoeveel energie er per jaar wordt verbruikt, in deze video zullen we onze verbeeldingskracht oefenen, we zullen een 1kWh voorstellen alsof het een bol van 1 cm3 is. Op deze manier kunnen we een klein idee krijgen van wat het gemiddelde jaarlijkse verbruik is.
    Bekijk de video op Youtube
  • De voormalige CIA-chef Vermomming verklapt de spionagegadgets uit de Koude Oorlog. Opgelet het is in het Engels.
    Bekijk de video op Toutube
  • Toevallig op zoek naar een nieuw huisje en ben je bereid om ook te verhuizen? Dan raden we aan om naar het Amerikaanse Texas te verhuizen. Daar staat in de stad Dallas een villa te koop die letterlijk alles heeft.
    Bekijk het filmpje op Clint.be
  • De winnaar is bekend van de Amerikaanse presidentsverkiezingen maar Trump was wel al vriendelijk genoeg om een filmpje te maken voor ‘Phony' Joe Biden. Hij geeft hier een uitgebreide rondleiding in zijn Witte Huis en legt ook even uit wat er allemaal al van hem is en waarom.
    Bekijk het filmpje op Clint.be
  • Tom & Jerry is voor iedereen boven de 30 wellicht het meeste gekende tekenfilm-duo aller tijden. Binnenkort maakt het legendarische duo hun comeback in een gigantische bioscoop-film. De makers hebben ervoor gekozen om Tom en Jerry in hun tekenfilm-vorm te houden, maar de film speelt zich wel af in de echte wereld met echte mensen. Een behoorlijk opvallende beslissing.
    Bekijk het filmpje op Clint.be
  • Tijdens deze coronatijden werden er nieuwe woorden gemaakt: de coronawoorden.
    Bekijk het filmpje op Youtube
  • Thuiswerken bij het blazerke lijkt redelijk vlotjes te gaan. Een dag in het leven van!
    Bekijk het filmpje op één.be

Wanneer jullie bij het surfen op leuke, rare of interessante sites en/of filmpjes stoten, laat het ons dan weten op redactie@monitorniel.be

10. Archief

Vorige edities van dit Monitior Magazine Light vind je in het archief.

Deze Monitor Magazine Light Digitaal ontvang je omdat je lid bent van Computerclub Monitor Niel.
Wens je deze nieuwsbrief niet meer te ontvangen schrijf je dan hier uit.

Wanneer je denkt dat er iemand in deze nieuwsbrief geïnteresseerd is, laat het ons dan weten.
Opbouwende kritiek kan je er eveneens kwijt.
info@monitorniel.be